Kültür Bakanı olmanın güzel tarafı sanatın işiniz olması

Kültür Bakanı Mahir Ünal'la sanat konuştuk. Osman Sarı'nın 'Taş Gazeli" şiirini, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın iki romanını nasıl sevdiğini, Mahsuni Şerif'ten "İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım"...


Kültür Bakanı Mahir Ünal'la sanat konuştuk. Osman Sarı'nın 'Taş Gazeli" şiirini, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın iki romanını nasıl sevdiğini, Mahsuni Şerif'ten "İşte Gidiyorum Çeşmi Siyahım" türküsünü dinlemesini anlattı.

- Türkiye’de komedi filmlerinin altın çağı yaşanıyor. Ne diyorsunuz bu filmlerle ilgili olarak?
MAHİR ÜNAL: “Düğün Dernek 1” ve “Düğün Dernek 2”yi izledim. Kendi alanında başarılı buldum. Sivas’taki sosyal doku, insanlar arasındaki sıcak, samimi ilişkiler ancak bu şekilde anlatılırdı.


- Bazıları küçümsüyor bu filmleri?
MAHİR ÜNAL: Modernleşme ile birlikte insanlığın başındaki kutsallık halesi kayboldu ve kaçınılmaz olarak insanlık, bir anlam üretme hastalığına müptela oldu. Kendimizi önemli bulmak için büyük anlatılar üretmemiz gerektiğini sanıyoruz. Oysa biz tepeden tırnağa anlamız, bir anlam arayışına ihtiyacımız yok. Çünkü anlam üretmeye kalkıştığınız zaman, kendinize önem atfediyorsunuz. Kendinize önem atfettiğinizde kaçınılmaz olarak insan ağırlaşıyor ve hantallaşıyor. Bir süre sonra bu sizin için bir kafese dönüşüyor. Oysa çok çıplak, çok yalın, çok keyifli, çok mucizevî bir hayat var etrafımızda.

- Bu söyledikleriniz, yeni Türk komedi filmlerinde ortaya çıkan düzeysizliklere yönelik eleştiriler konusunda pek bir şey söylemiyor. 

MAHİR ÜNAL: Geçenlerde kültür dünyamızdan insanlarla bir araya gelip sohbet ettik. Aralarından biri şöyle dedi: “Kimlik kaybolmaz, kimliğin kalitesi kaybolur”. Bu kimlik telaşımız nedir bizim? Biz kimliğin kalitesini yeniden inşa etmek durumundayız. Yani kimliğin kalitesi kaybolduğunda başka bir şey ortaya çıkıyor. Dil, üslup, davranış değişiyor ve kabalık dediğimiz şey ortaya çıkıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kaldırıp attım o park yerini 25 Nisan 2024 | 5.120 Okunma Siyasi partilerin yedi ölümcül günahı 23 Nisan 2024 | 2.485 Okunma Utanmaktan söz eden utanmaz 22 Nisan 2024 | 5.014 Okunma Şeyh Edebali yaşasaydı bunlara şunları derdi 21 Nisan 2024 | 1.421 Okunma Bir baba aranıyor 20 Nisan 2024 | 2.296 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar