Buna 'halk savaşı' demek için çıldırmış olmak gerekir

Kemal Burkay...1960’lı yıllardan beri kendisini Kürt sorununun çözümüne adamış bir Kürt siyasetçi. Başından beri Kürt sorununun şiddete başvurmadan çözülebileceğini savundu. Hapis...

Kemal Burkay...
1960’lı yıllardan beri kendisini Kürt sorununun çözümüne adamış bir Kürt siyasetçi. Başından beri Kürt sorununun şiddete başvurmadan çözülebileceğini savundu. Hapis yattı, sürgüne gitti. Kürt sorununun çözümü için federalizmi savundu. Kemal Burkay, bugün gelinen durumun hem devlet, hem PKK açısından açık bir başarısızlık olduğunu söylüyor ve ekliyor: Olan hep Kürt halkına oluyor.

Kemal Burkay, PKK’nın başlattığını iddia ettiği “halk savaşı”na şiddetle karşı çıkıyor. İşte Burkay’ın açıklamaları:

-Kürt kentlerini savaş alanına çevirdiler, mahvediyorlar. Kürt halkı perişan oldu, göç ediyor, her şeyini bırakıp gidiyor. Sokaklarda insanların cesetleri kalıyor. Tarihi kentler yerle bir oluyor. Buna “halk savaşı” demek için bir insanın çılgın olması lazım, acımasız olması lazım. PKK’nın yaptığı çok büyük bir yanlıştır. Bu savaşta PKK’nın sorumluluğu çok büyük...

-Bu savaş Kürt halkına çok büyük zarar verdi. AKP politikalarından memnun olmayabiliriz, rahatsız olabiliriz, birçok uygulamasını demokrasi ile bağdaştırmayabiliriz. Ve tüm bu noktalarda sonuna kadar haklı olabiliriz. Ama buna karşı izlenecek yol şiddet olamaz.
-Şiddet en fazla gariban Kürtleri vuruyor. Sur’da, Cizre’de yaşananlara bakın. “Halk savaşı” deniliyor ama halk bırakıp kaçıyor. Hangi açıdan bakarsanız bakın PKK’nın yaptığı devrimci mücadele tarzı değildir. Makul bir mücadele tarzı değildir.

-Yapılması gereken şuydu: Siyasi kararları iyi işletmek. Bunu başaramadılar. PKK, buna engel oldu. HDP de direnemedi. 80 mebusla gelmişsiniz, parlamentonun üçüncü partisi olmuşsunuz, yüze yakın yerel yönetimi kontrol ediyorsunuz, bunlar büyük olanaklar.

*

-Kitleleri harekete geçirmeleri gerekirdi. Hem parlamentoda hem yerel planda barışçı gösterilerle tepkiler dosta düşmana gösterilmeliydi. O zaman hem Türkiye hem de uluslararası kamuoyunda çok büyük destek kazanılacaktı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Günlük yalan dozu arttı... Her yalanın bir amacı var 18 Nisan 2024 | 3.846 Okunma AK Parti’nin kurtuluşu: Kıyasıya iç eleştiri 16 Nisan 2024 | 3.259 Okunma Çok hesaplı kitaplı bir vuruş 15 Nisan 2024 | 4.151 Okunma Bundan sonra teleferiğe binerken şöyle yapacağım 14 Nisan 2024 | 1.050 Okunma Erdoğan’a Gazze üzerinden vurmak 13 Nisan 2024 | 1.526 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar