Kürt siyasi hareketi olarak şu 3 şeye karar vermemiz lazım

Altan Tan'a göre Kürt siyasi hareketi, üç konuda kafa karışıklığı yaşıyor. İşte Tan'ın "Kürt Siyasi Hareketi'nin bütün unsurları olarak artık bir karar vermemiz lazım" dediği...

Altan Tan'a göre Kürt siyasi hareketi, üç konuda kafa karışıklığı yaşıyor. İşte Tan'ın "Kürt Siyasi Hareketi'nin bütün unsurları olarak artık bir karar vermemiz lazım" dediği üç konu:

1-SAVAŞ MI, BARIŞ MI?

YENİ bir demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni mi inşa edeceğiz, yoksa savaşarak, çatışarak, ayrışarak bölünecek miyiz? Bu konuda Öcalan'ın kararı var. Dedi ki, "Bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti toprakları içinde Kürt siyasetinin silahla hak arama dönemi sona ermiştir. Bundan sonra demokratik, legal, fikri bir siyasi mücadele olacaktır". Bu tarihi bir karardır. Burada netleşmemiz gerekir. "Ben demokratik bir Türkiye istiyorum, bu iş olmazsa vurayım, kırayım, alayım bohçamı ayrılayım" olmaz. Nikâha giderken boşanma planı da yapılmaz.

2-BATI BLOKU MU, ORTADOĞU MU?

BİZ Avrupa Birliği ve Batı bloku içinde bir Türkiye ve Ortadoğu mu tasarlayacağız, yoksa İran-Rusya ekseninde bir Ortadoğu mu? Bu konuda da hem Öcalan'ın hem de birçok arkadaşımızın kafası net: Batı içinde bir gelecek tasarlanmasından yanalar. Ama kafası net olmayan arkadaşlarımız var. Bu konuda bütün arkadaşlarımızın netleşmesi ve bir karar vermesi gerekiyor.

3-DEMOKRATİK YOL MU, ŞİDDET Mİ?

TÜRKİYE'de ortak bir hayat kuracaksak bunu demokratik yollarla mı yapacağız, yoksa savaşarak mı? Mesela demokratik özerklik... Bunu silahla, savaşarak, hendek kazarak mı elde edeceğiz, yoksa Ankara'da konuşarak, yeni bir anayasa yaparak, valileri halkın seçeceği bölgesel yönetimlerin yetkilerini arttırarak mı, yani düz bir yoldan giderek mi elde edeceğiz? Silahla bu işin olmayacağı konusunda hepimizin netleşmesi lazım.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kaldırıp attım o park yerini 25 Nisan 2024 | 5.594 Okunma Siyasi partilerin yedi ölümcül günahı 23 Nisan 2024 | 2.489 Okunma Utanmaktan söz eden utanmaz 22 Nisan 2024 | 5.015 Okunma Şeyh Edebali yaşasaydı bunlara şunları derdi 21 Nisan 2024 | 1.424 Okunma Bir baba aranıyor 20 Nisan 2024 | 2.297 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar