Rakamlardan çıkan üç sonuç

BİR: AK Parti, tek başına iktidar olabilecek oy gücüne ulaşamıyor. *İKİ: CHP oyunda bir miktar artış, MHP oyunda ise azalış var. Ancak bu değişimler, anlamlı sınırlara yaklaşmış...

BİR: AK Parti, tek başına iktidar olabilecek oy gücüne ulaşamıyor.

*
İKİ: CHP oyunda bir miktar artış, MHP oyunda ise azalış var. Ancak bu değişimler, anlamlı sınırlara yaklaşmış değil.
*
ÜÇ: HDP'nin oyu, belirgin miktarda artıyor. Bu artış, oy bakımından partiler arasındaki sıralamayı değiştirmese de milletvekili sayısı bakımından HDP'yi üçüncü parti yapıyor.

Nasıl oluyor da HDP oyunu arttırıyor?



ÇATIŞMALI bir döneme girildi. PKK, saldırılarını sürdürüyor. Şehitler geliyor. PKK, tepkilerin odağında. HDP de... Böyle bir ortamda nasıl oluyor da HDP'nin oyları artıyor? HDP, oylarını kimden alıyor?
ÖZER SENCAR: 7 Haziran'da HDP'ye oy veren 13 puanlık kitlenin 11 puanının Kürt ve Zazalardan, 2 puanın da AKP/Erdoğan karşıtı stratejik oy veren Türklerden geldiğini belirlemiştik. Erdoğan ve iktidar sözcülerinin seçimden hemen sonra başlayan PKK ve HDP'ye yönelik çok sert söylemleri ile güvenlik güçlerinin PKK'lılara yönelik operasyonları Kürtleri AKP'den HDP'ye doğru itmiş ve HDP'yi Kürtlerin tek partisi haline getirmiştir. Bu durum 7 Haziranda HDP'ye oy vermemişler de dahil olmak üzere Kürtlerin HDP'ye bağlılığını artırmıştır.
*
MHP'nin politikası da bu artış da rol oynamış mıdır?
ÖZER SENCAR: Seçimden bu yana HDP'yi gayri meşru ilan eden MHP söylemi daha önce HDP'ye oy vermemiş Kürtleri HDP'ye doğru itmiş görünüyor. Bu durum, MHP'nin önceden düşünemediği ve hesap edemediği çok büyük bir anlayış ve siyasi söylem hatasıdır. Bedeli MHP'nin Mecliste dördüncü parti durumuna düşmesidir.
Stratejik oyların durumu nedir?
ÖZER SENCAR: Bu süreçte Türklerden gelen stratejik oylar da HDP'yi terk etmemiştir. Çünkü bu seçmenler siyaset sahnesinde oynanan oyunu doğru okuyabilecek bilgi ve tecrübeye sahiptirler. Hem hükümetin, hem de Kandil'in Demirtaş'ı itibarsızlaştırma taktiğini anladıklarını düşünüyorum. Böyle giderse HDP'ye stratejik oy veren Türk seçmenlerin azalması değil artması bile mümkündür.
*

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir baba aranıyor 20 Nisan 2024 | 1.645 Okunma Savaş çıksa da kıtlık yaşansa da böyle fiyat olmaz 19 Nisan 2024 | 3.087 Okunma Günlük yalan dozu arttı... Her yalanın bir amacı var 18 Nisan 2024 | 4.374 Okunma AK Parti’nin kurtuluşu: Kıyasıya iç eleştiri 16 Nisan 2024 | 3.265 Okunma Çok hesaplı kitaplı bir vuruş 15 Nisan 2024 | 4.157 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar