Kürtçe Kuran ilk kez 1994’te yayınlandı

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, meydanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilk kez Kürtçe Kuran yayınladığını söyledi. Kuran-ı Kerim, daha önce Kürtçeye tercüme edilmedi mi? SEHER AKÇINAR...

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, meydanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilk kez Kürtçe Kuran yayınladığını söyledi. Kuran-ı Kerim, daha önce Kürtçeye tercüme edilmedi mi?

SEHER AKÇINAR BAYAR: Kuran-ı Kerim'i ilk kez Kürtçeye merhum Abdullah Varlı Hocamız tercüme etti. 1992 yılında... Hocamız, Kürtçe tercümeyi Diyanet İşleri Başkanlığı'na yayınlanması talebiyle verdi. Ancak Diyanet, Kürtçe olduğu gerekçesiyle Kuran'ı yayınlamadı. Bunun üzerine Abdullah Varlı Hocamız, kitabı kendi imkânlarıyla yayınladı.
*
Yayınlanan bu Kürtçe Kuran, halka ulaşabildi mi? Dağıtımı yapılabildi mi?
SEHER AKÇINAR BAYAR: 1994 yılında Nûbihar Yayınları, dağıtım işini üstlendi. Zaten sadece bu tercüme de yok. Farklı dönemlerde Kürtçe Kuran-ı Kerim bu şekilde basılmış, dağıtılmıştır.
*
Bugün Diyanet'in yayınladığı Kürtçe Kuran için ne diyorsunuz?
SEHER AKÇINAR BAYAR: Halkımız, melelerimiz, seydalarımız... Kürtçe Kuran-ı Kerim'i kendi imkânlarıyla yayınladıktan tam 21 yıl sonra Diyanet İşleri Başkanlığı, seçime yakın bir süreçte Kürtçe Kuran'ı basıyor. Dağıtımını yapmadan bir tanesini Cumhurbaşkanı'nın eline veriyor, meydanlarda siyasi propaganda olarak kullanılsın diyor. Bu çok sorunlu bir yaklaşım... Ayrıca bu bir lütuf da değildir. Sen Kürtçe Kuran-ı Kerim'i basmak zorundasın... Kaldı ki sen bassan da, basmasan da zaten 21 yıl önce bu halk bu kitabı basmış. Benim melelerim, seydalarım Kürtçe din derslerini veriyor. Benim senin lütfuna ihtiyacım yok. Sen bunu benim gözüme sokamazsın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
23 Nisan’daki Dilan Polat’lı maskaralık nereden çıktı… Tam bir TikTok zihniyeti 27 Nisan 2024 | 38 Okunma Müzakere ve mücadele üzerine yedi şey 26 Nisan 2024 | 4.406 Okunma Kaldırıp attım o park yerini 25 Nisan 2024 | 6.363 Okunma Siyasi partilerin yedi ölümcül günahı 23 Nisan 2024 | 2.495 Okunma Utanmaktan söz eden utanmaz 22 Nisan 2024 | 5.032 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar