Referandumun kaderini belirleyecek ‘5 milyon seçmen!’

YSK açıkladı, 16 Nisan Pazar günü sandık başına gidiyoruz. Anayasa değişikliği TBMM’de 367 kabul sayısının altında kaldığı için, anayasa değişikliğine halk karar verecek. 16...

YSK açıkladı, 16 Nisan Pazar günü sandık başına gidiyoruz. Anayasa değişikliği TBMM’de 367 kabul sayısının altında kaldığı için, anayasa değişikliğine halk karar verecek. 16 Nisan akşamı Türkiye, vatandaş onayıyla ya yeni bir hükümet sistemine geçecek, ya da eski sistemle yoluna devam edecek. Biz de tam bu aşamada vatandaşların yeni hükümet sistemi ile ilgili algılarını ölçmek amacıyla bir dizi çalışma yapıyoruz. Dünkü Milliyet’te Ocak ayının son haftasında yaptığımız araştırmanın bazı sonuçları yayınlandı.


Milliyet’te bugüne kadar yayınlanan araştırma sonuçlarına baktığımızda, vatandaşların önemli bir bölümünün, yapılması planlanan değişiklik ile ilgili çok da bilgi sahibi olmadığını görüyoruz. “Yeni sistemde Milletvekilleri ve Meclis var mı?”,“Yeni sistemde siyasi partiler var mı?”,“Yeni sistemde koalisyon olur mu?” sorularına verilen cevapları incelediğimizde; “Fikrim yok/Bilmiyorum” diyenlerin veya yanlış cevap verenlerin oranlarının özellikle kararsız seçmende oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Sadece yayınlanan verilerde değil, önümüzdeki günlerde yayınlanacak verilerde de aynı durum söz konusu... “Yapılacak anayasa değişikliği rejimi değiştirir mi?”,“Ülke bölünür mü?”,“Federasyon olur mu?” sorularında da kararsız seçmende benzer cevaplar var.

Vatandaşların sandığa, anayasa değişikliklerinin neler olduğuna çok da bakmadan, siyasi parti aidiyeti ile gideceğini defalarca söyledik. 2010 anayasa değişikliği referandumunda da durumun böyle olduğunu örneklerle, rakamlarla izah etmeye çalıştık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hay Allah yine çenemizi tutamadık! 01 Mart 2021 | 34 Okunma GİZLENEN SEÇMEN VAR MI? 12 Mart 2020 | 71 Okunma Hay Allah yine çenemi tutamadım! 12 Mart 2020 | 78 Okunma Lorem ipsum dolor sit amet 03 Şubat 2020 | 89 Okunma Hay Allah yine çenemi tutamadım! 16 Nisan 2017 | 12.405 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar