Fransız seçimleri üzerine cevabını arayan sorular!

Bu Avrupalılar bir garib. Geçen gün İngiltere’de bakanlıkların bulunduğu bir bölgede birilerinin üzerinden ekmek bıçağı bir de bağlı bıçağı çıktı diye nerede ise...

Bu Avrupalılar bir garib. Geçen gün İngiltere’de bakanlıkların bulunduğu bir bölgede birilerinin üzerinden ekmek bıçağı bir de bağlı bıçağı çıktı diye nerede ise olağanüstü hal ilan edeceklerdi.. Ama bizde onlarca roket ele geçiyor, bu kadar terör eylemi var, darbe girişimi oldu, adamlar bize OHAL’i kaldırın diyor!

Şimdi bizim de kalkıp Le Pen’i öldür diye çağrı mı yapmamız gerek!. Koskoca bir siyaset bilimci televizyona çıkıp “Erdoğan’ı öldürün” diye konuşabiliyorlar. Malum, memlekette özgürlük var.

Fransız seçimlerinin ilk tur sonuçları ortada. İkinci turda birileri % 51 alacaksa, gerçek kamuoyu desteği biliniyor. Şimdi buna göre biri, gerçek anlamda % 25’in altında kalan bir halk desteği ise, % 75’in başkanı mı olacak? Şimdi Fransa bölünmüş mü oluyor? Bunu söyleyen biri çıkar mı? Çıksa da ciddiye alınır mı? Seçimlerin iptali için biri halkı sokağa çağırır mı? “Alışveriş yapmayın, ülke krize girsin, böylece bu hükümetten kurtulabiliriz” diye dahiyane fikirler açıklayabilir mi? Fransa’da 5. cumhuriyetten sözetmek bir rejim değişikliği anlamına mı geliyor?. Sahi Fransa seçimlerinden sonra AB ya da AKPM bildiri filan yayınladı mı, yayınladı da ben mi görmedim. Birileri Fransa’yı AB den ihraç etmekten filan söz etti mi! İktidar ve muhalefet Fransa’da hemen mahkemeye koşup seçimlerin iptalini isteyecek mi? AİHM’e giden biri olacak mı acaba! Sahi bizden neden kimse gözlemci olarak Fransa’ya gitmedi. Biz de baksaydık oy pusulaları mühürlü mü idi, değil mi idi!. AGİT, AP, Fransız seçimleri ve sonuçları ile ilgili bir açıklama yapacak mı acaba?! Sahi bu sonuçlar, Avrupa’daki diğer seçimlerin sonuçlarını nasıl etkileyecek?

Mesela Ankara “Batı Faşistleşiyor, seçimi Le Pen kazanırsa Fransa’nın üyeliği sonlandırılmazsa biz üyelikten çekilebiliriz, konuyu halkoyuna götürürüz” diye bir açıklama yapsa nasıl olur.. “Ya seçimleri iptal edin, ya da Le Pen’i öldürün” diye bir çağrı mı yapsak acaba!! Ya da Paris sokaklarında kafasına silah dayanmış bir Le Pen nasıl olur!

Macron, kendisi ekonomide “liberal”, sosyal konularda “solcu”. Tamam da ekonomi siyasetten, siyaset toplum hayatından bağımsız mı? Bu durum siyasi anlamda çift cinsiyetli bir durum olarak toplumda nasıl karşılık bulacak.. Mesela desteydi ki, “ulusal konularda, dış politikada faşistim” nasıl anlaşılacaktı bu. Dini konularda Katolik, diğer konularda agnostik! Bu tam bizim ittihatçı kafası: “Türk milletindenim, İslam ümmetindenim, garp medeniyetindenim.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.645 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar