Batı “varoluşsal kriz” mi yaşıyor!

‘Varoluşsal krizdeyiz”. “Eskiden yoğ idi, iş bu rivayet yeni çıktı”.. Brüksel’den gelen haber, Batılıların ve Batıcıların, Muasır Medeniyet (ya da medeniyet) sevdalıların...

‘Varoluşsal krizdeyiz”. “Eskiden yoğ idi, iş bu rivayet yeni çıktı”.. Brüksel’den gelen haber, Batılıların ve Batıcıların, Muasır Medeniyet (ya da medeniyet) sevdalıların uykularını kaçıracak cinsten: AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, yıllık “Birliğin Durumu” konuşmasında AB’nin “en azından kısmi bir varoluşsal krizle karşı karşıya olduğunu” söyledi. Juncker, “Avrupa’nın ancak birlik için çalışılması halinde işleyeceğini” vurguladı. Aslında kriz kısmı değil, bütünsel ve yapısal, bölgesel değil global. Batının tüm dünyadaki etki alanı içinde kendini hissettiren bir kriz.

Batılı politikacılar gerçeğin farkında olsalar da, gerçeği apaçık ortaya koymanın daha vahim sonuçlara yol açmasından korkuyorlar. Panik havasının süreci hızlandırmasından endişe ediyorlar.. Sonuç: Batılılar için gelecek günler, geçen günleri aratacak.. Yol haritası, çözüm önerisi konusunda uyum, görüş birliği yok.. Panik havasının domina etkisi ile bütün Avrupa’yı sarmasından endişe ediliyor..

AB can çekişiyor, biri çıkmış Balkanlar’daki AB üyesi ülkeleri sırtımızdan atalım diyor, öteki Avrupalı refah ülkesi İsveç dönümü 35 kuruşa hazine arazisi satıyor, denize sıfır, alan yok..

AB kendine dışişleri bakanı arıyor, İngiltere’nin ayrılma kararını ve genişleme politikasını tartışıyor. Türkiye, İslam, yabancılar konusunu tartışıyor, ortak savunma konseyini tartışıyor. O zaman ABD ile ilişkilerini de tartışması gerek. O noktada Almanya’nın statüsü tartışma konusu olacak. Hadi Fransa AB’de ama AB dışında bir ülke olan İngiltere, bir AB ülkesini, hem de en güçlü ülkesini vesayeti altında tutacak. Bu şekilde AB, Almanya üzerinde ABD ve İngiltere’nin vesayet rejimine tabi olacak.. İsrail faktörü var. İsrail’i İngiltere kurdu, Almanya’nın başına sardı.. AB kendi Savunma Birliğini oluşturursa NATO ne olacak?

İşin aslı ne biliyor musunuz, Batı kavram ve kurumları ile çöktü. Bu aslında kapitalizmin çöküşü.. Yaşam tarzları, bilim ve teknolojileri çöktü.. Dinleri çöktü. Gençliklerini kaybettiler, aile dağıldı.. Hayallerini kaybettiler.. “Tarihin sonu” dedikleri, demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, dünya jandarmalığı, barış ve çevre gibi güya hassas olduklarını söyledikleri tüm değerleri berhava oldu..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şimdi veda vaktidir 01 Eylül 2022 | 7.645 Okunma Devlet adamına saygı 31 Ağustos 2022 | 2.131 Okunma Yasa yapmak 30 Ağustos 2022 | 893 Okunma Bana güven, gerisini merak etme sen 29 Ağustos 2022 | 3.049 Okunma Çorba sever misiniz? 28 Ağustos 2022 | 1.595 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar