16 Nisan’a giderken son tablo

BİR CHP yöneticisiyle konuştum.“15 Temmuz kontrollü darbe girişimi diyerek kendi kendimizi tuzağa düşürdük” dedi.AK Parti’den bir yöneticiyle konuştum.“Kampanyanın başında hayırcıların...

BİR CHP yöneticisiyle konuştum.
“15 Temmuz kontrollü darbe girişimi diyerek kendi kendimizi tuzağa düşürdük” dedi.
AK Parti’den bir yöneticiyle konuştum.
“Kampanyanın başında hayırcıların eleştirilerine cevap yetiştirmekle yanlış yaptık. Onun yerine yeni sistemin Türkiye’ye ne getireceğini anlatmalıydık” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ısrarla herkesi sandığa gitmeye çağırıyor. Kılıçdaroğlu’na göre seçimlere katılma oranı yükseldikçe hayır çıkma ihtimali güçlenecek. Kılıçdaroğlu bir oran vermiyor ama CHP’deki eğilim 52-48’le hayır çıkacağı yönünde.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, güçlü bir evet çıkarmak için tam saha pres yapıyor. Erdoğan’ın hedefi yüzde 54-55’in üzerine çekip, anlamlı bir evet elde etmek.
18 YAŞA RAĞMEN GENÇLER MESAFELİ

Anayasa değişikliğine evet oyu vereceğini ifade edenlerde 36 yaş ve üstündekiler daha ağırlıklı çıkıyor. Kadınlarda evetler önde. AK Parti seçmeni arasındaki kadınların oranının yüksek olması bunda etkili oluyor. 28 Şubat’ta en büyük bedeli başörtülüler ödemişti. AK Parti’ye oy veren muhafazakâr-dindar kadınlar kazanımlarını korumayı önemsiyorlar. O nedenle onlar kazanımların değerini daha iyi biliyor. 18 yaş düzenlemesine rağmen gençlerde bu oran yüksek değil. Hatta en düşük oran 18-25 yaş arasında. Başkanlık sistemine en çok karşı çıkan kesim, 18-25 yaş arasındaki genç kuşaktı. 18 yaş düzenlemesinin pakete girmesiyle bu oran yükseldi ama gençlerdeki mesafeli duruş aşılmış değil.
Anayasa değişikliğini MHP ile birlikte yapmak, önemli bir Kürt seçmene sahip olan AK Parti açısından bir riskti. Ancak bu konuda çok doğru bir dil geliştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Diyarbakır’da verdiği “Projesi olanla konuşmaya hazırız” mesajı etkili oldu. Güneydoğu’daki mitinglerinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a eşlik eden bir bakanla konuştum. “Meydanlara değil, sokaklara baktım. Birebir temaslarda bulundum. Doğu ve Güneydoğu’dan 1 Kasım’dan 1-1.5 kat daha fazla oy alacağız” dedi. Ardından ekledi, “Referandum çözüm sürecinden sonra Kürt halkıyla bütünleşmemizde ikinci bir adım oldu. 16 Nisan’dan sonra bunu yeniden değerlendirmeliyiz.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konuşulacak mı 26 Nisan 2024 | 4.472 Okunma Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 3.657 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.184 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 498 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.197 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar