Komşuda darbe korkusu

OBAMA, İran’la ilişkileri geliştirmişti, Trump ise İran’ı sıkıştıran lider oldu.İran bir süredir Irak’taki güçlerini tahkim etmeye başladı. Irak ve Suriye’deki Şii güçlerini...

OBAMA, İran’la ilişkileri geliştirmişti, Trump ise İran’ı sıkıştıran lider oldu.
İran bir süredir Irak’taki güçlerini tahkim etmeye başladı. Irak ve Suriye’deki Şii güçlerini organize eden Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin yardımcılarından Tuğg. İyreç Mescidi’nin Bağdat Büyükelçisi olarak atandığı söyleniyor.

Irak’taki durum ciddi. İran’ın, İbadi yönetimine karşı bir darbe girişiminde bulunmasından endişe ediliyor. “ABD İran’ı sıkıştırdıkça, İran da Irak’taki baskısını artırıyor. İran, Irak’ta darbe yapmaya hazırlanıyor. İbadi’yi devirip yerine Nuri el-Maliki’yi getirmeye çalışıyorlar”

Bu mesaj Türkiye ziyareti sırasında IKBY Başkanı Mesut Barzani tarafından verildi. “Bağdat’la hiçbir diyalog kanalımız kalmadı” diyen Barzani, Irak’ta İran destekli bir darbe gerçekleştiği anda bağımsızlık ilan etmeye hazırlanıyor.

Beş gün önce Şengal’de Barzani’ye bağlı Roj Peşmerge birlikleri ile PKK’lılar arasında çatışmalar yaşanmıştı. PKK’nın kayıplar verdiği çatışmalardan sonra ne mi oldu? Almanya, “DAEŞ’le mücadele kapsamında verdiğimiz silahları PKK ile mücadelede kullanamazsınız” diye Barzani yönetimini uyardı.

Vekalet savaşının yaşandığı bölgede herkesin kuyruğu birbirine değiyor. Türkiye Cumhuriyeti bakanlarının kapalı salon toplantılarını iptal eden Almanya, Şengal’de PKK’ya kurşun sıkılmasından ise rahatsız oluyor. Hatırlarsanız aynı Almanya, 90’lı yıllarda PKK ile mücadelemiz sırasında Leopard tanklarının satışını yasaklamıştı; PKK’ya karşı kullanırız gerekçesiyle.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 7 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.786 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 820 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.420 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 721 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar