Evet-hayır oranları ve kampanya müziği

11 Şubat SETA’nın düzenlediği cumhurbaşkanlığı sistemi sempozyumu:“Hayır diyenlere bakıyoruz; HDP, PKK, FETÖ...” 19 Şubat Adıyaman: “Sadece AK Parti, MHP değil, CHP ve HDP’li kardeşlerim de...

11 Şubat SETA’nın düzenlediği cumhurbaşkanlığı sistemi sempozyumu:
“Hayır diyenlere bakıyoruz; HDP, PKK, FETÖ...”

19 Şubat Adıyaman:

“Sadece AK Parti, MHP değil, CHP ve HDP’li kardeşlerim de ‘Evet’ desin.”

22 Şubat Ankara:

“Gerek AK Parti gerek MHP tabanı gerek Cumhuriyet Halk Partisi tabanı, oraya gönül vermiş olanlar ve hatta HDP’ye gönül vermiş olan tüm vatandaşlarıma sesleniyorum; gelin bu büyük tarihi reformda bir konsolidasyona gidelim ve böylece 16 Nisan’da birliği, beraberliği, bütünlüğüyle güçlü Türkiye’nin, lider bir Türkiye’nin, müreffeh bir Türkiye’nin sistem noktasında temel taşlarını yerli yerine koyalım.”

Yukarıdaki sözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ait. Cumhurbaşkanı’nın üslubundaki değişimi yansıtması açısından önemli.

Hayır diyenleri terör örgütleriyle aynı safta gösteren dil gitti, onun yerine kucaklayıcı tarz geldi.

Kamuoyu araştırmalarında, “15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutumunu nasıl buluyorsunuz?” sorusuna halkımızın yüzde 95’i, “Doğru buluyorum” yanıtını vermişti. Bu da gösteriyor ki, halkımız Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her zaman kucaklayıcı olmasını bekliyor.

AK Parti yanlışlarından hemen geri dönüş yapmasını bilen bir parti. Kampanyanın başında yanlışın fark edilip, hayır diyenlere sıcak mesajların gönderilmesi yararlı oldu.


KARARSIZLAR AZALIYOR
Referandum iklimine girdikçe kararsızların oranı azalıyor.

İlk başlarda kararsızların oranı yüksekti. Hem partilerin tabanında kararsızlar vardı hem de partilerden bağımsız olanlar arasında. O nedenle sonucu kararsızlar belirleyecek deniliyordu.

Kararsızların oranı yüzde 17’ye geriledi. Bir kısmının sandığa gitmemesi bekleniyor.

Referandum olmasına rağmen araştırmalar katılımın yüzde 85-90 arasında olacağını gösteriyor. Bizde seçimlere ilgi yüksek ancak referanduma katılım oranı düşük. 2010 referandumunda yüzde 73.71, 2007’de ise bu oran yüzde 67.49’du. 16 Nisan’da katılımın yüksek olması bekleniyor. Halkımız sistem değişikliğine duyarsız değil.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 545 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.860 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.240 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma İmamoğlu’nun mal varlığı artmış 22 Mart 2024 | 1.263 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar