İncirlik’te ne konuşuldu?

GENELKURMAY Başkanı Org. Hulusi Akar ile ABD Genelkurmay Başkanı Org. Joseph Dunford’un görüşmesinde ilginç bir detay var. Heyet halinde bir yere doğru bakıyorlar? Zeki Alasya ile Metin Akpınar’ın, “Nereye bakıyor...

GENELKURMAY Başkanı Org. Hulusi Akar ile ABD Genelkurmay Başkanı Org. Joseph Dunford’un görüşmesinde ilginç bir detay var. Heyet halinde bir yere doğru bakıyorlar? Zeki Alasya ile Metin Akpınar’ın, “Nereye bakıyor bu adamlar” filmi gibi. Merak ettim, nereye baktıklarını araştırdım.
Görüşmeye ilişkin ilginç bir detay ortaya çıktı. Genelkurmay Harekât Plan Daire Başkanlığı’nda görevli bir tuğgeneral tarafından brifing veriliyor. Yansıda Cerablus, El Bab, Menbiç ve Rakka’yı içine alan bir harita var. Bölgeyi iyi bilen tuğgeneral, nüfus alanlarına göre işaretlenmiş harita üzerinden Rakka operasyonu taslak planını anlatıyor. Dunford ilgiyle takip ediyor, araya girip sorular soruyor.
Genelkurmay Başkanı Akar’ın önündeki dosyaya dikkat ettim. Sol tarafında bölgenin haritasının yer aldığı kapsamlı bir dosya, Dunford’un önünde ise elyazısıyla tuttuğu notlar dikkati çekiyor.
İNCİRLİK NEDEN SEÇİLDİ
Bu görüntüler aynı zamanda görüşme için neden İncirlik Üssü’nun seçildiğini de gösteriyor. Görüşmenin yeri bize bırakılmış. Dunford görüşmenin yerini sorunca Genelkurmay Başkanı Akar, İncirlik Üssü olmasını istemiş. Çünkü muhtemel Rakka operasyonunda harekât merkezi İncirlik olacak. Genelkurmay Başkanı Akar da harekât bölgesi olması nedeniyle İncirlik Üssü’nü tercih etmiş. Yoksa Dunford 7-8 kez Ankara’ya gelmiş, Genelkurmay karargâhını ziyaret etmiş bir isim.

Görüşme nasıl geçmiş, Obama dönemine göre PYD-YPG konusunda bir esneklik hissedilmiş mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’la yaptığı görüşmede bölgedeki durumu, Rakka operasyonunu ve YPG konusunu anlattığında karşısında ilgiyle dinleyen ve çok ayrıntılı sorular soran bir başkan bulmuştu. Genelkurmay Başkanı Akar da Amerikalı mevkidaşına DAEŞ’le mücadele ve PYD-YPG konusunda Türkiye’nin net duruşunu anlatıyor. PYD-YPG konusunda Türkiye’nin kesin kararlılığının altını çiziyor. Bu konunun bizim için bir beka meselesi olduğunu söylüyor. Görüşmenin ağırlığını Rakka operasyonu oluşturuyor. Türkiye bir taslak plan sunmuştu. Fırat Kalkanı operasyonu ile DAEŞ’e karşı sağlanan başarı Türkiye’nin elini güçlendirdi. Dunford’a Rakka operasyonu konusundaki taslak planımız anlatılıyor. Genelkurmay Başkanı Akar, yakın çevresine görüşmenin ‘olumlu geçtiği’ kanaatini paylaşıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Anketler üzerinden algı operasyonu yapıyorlar 29 Mart 2024 | 611 Okunma Kürtlerin ve dindarların sorununu Erdoğan çözdü 28 Mart 2024 | 1.286 Okunma Para kulelerinde oklar İmamoğlu’nu gösteriyor 27 Mart 2024 | 1.869 Okunma Skandalın merkezinde İmamoğlu var 26 Mart 2024 | 3.251 Okunma Akşener ile İmamoğlu ve Yavaş arasındaki savaş büyüyor 25 Mart 2024 | 2.248 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar