CIA Başkanı tatmin etti mi

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la görüşmesi ve CIA Başkanı Pompeo’nun ilk yurtdışı ziyaret kapsamında Türkiye’ye gelmesi son dönemin en önemli...

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la görüşmesi ve CIA Başkanı Pompeo’nun ilk yurtdışı ziyaret kapsamında Türkiye’ye gelmesi son dönemin en önemli gelişmelerindendi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme sırasında bölgesel gelişmeleri değerlendirirken, Başkan Trump, “Ben tüm bu konularda brifing alıyorum, gerekli çalışmaları yaptırıyorum. Ama CIA Başkanımı gönderiyorum, bu konuları birinci elden dinlesin” diyor. Bunun üzerine Pompeo 24 saat içinde Ankara’da olmuştu.
Trump’ın Türkiye yaklaşımı, DAEŞ’le mücadele stratejisi ve bölge politikaları yeni dönemde bizi en çok ilgilendirecek başlıklar olacak. Trump, DAEŞ’le mücadele için Obama döneminde hazırlanan planı yetersiz bulmuş, yeni bir plan hazırlanması talimatını vermişti. Trump, DAEŞ’le mücadele ve Ortadoğu politikaları konusunda Obama döneminin uygulamalarını sadece eksik değil, aynı zamanda yanlış buluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi sırasında da bunu çok net bir şekilde ifade etmiş. Obama, bölgede ABD’nin tarihi müttefikleri İsrail, Türkiye ve Suudi Arabistan yerine İran ve PYD-YPG ile çalışmayı tercih etmişti. Pompeo da temasları sırasında bunu hissettirmiş.
POMPEO’NUN MİSYONU FARKLI

Trump yönetiminde CIA Başkanı Pompeo’nun farklı bir misyon üstleneceği anlaşılıyor. CIA Başkanı’nın temaslarına Cumhurbaşkanı Erdoğan’la başlaması, Başkan Trump’la sıkı irtibat halinde olması Ankara’da, sadece istihbarattan sorumlu değil, aynı zamanda stratejik ve siyasi konularda da misyon üstleneceği izlenimi bırakmış. Stratejik konularda da görev üstlenen İsrail İstihbarat Başkanı Yossi Kohen ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan gibi. Günümüzde diplomasinin ilgilendiği sıcak çatışma konuları da artık istihbaratçıların konusu oldu. CIA Başkanı Ankara’yı yeni tanıyor, Ankara da Pompeo’yu yeni tanıyor. O nedenle CIA Başkanı’na ilişkin olarak Ankara’daki gözlem ve değerlendirmeleri aktarmak istiyorum.
1- Trump yönetimi yeni bir strateji geliştirecek. CIA Başkanı Pompeo, bunun öncesinde Ankara’ya gelerek bölgeyi, bölgedeki dengeleri, ittifakları ve Türkiye’nin pozisyonunu anlamaya çalışıyor. Pompeo, bölge turu kapsamında Suudi Arabistan ve Bahreyn’e gidiyor. Yeni dönemin stratejisi belirlenmeden önce görüşülmesi, sağlıklı bir başlangıç olarak görülüyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 3.600 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.189 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.821 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.164 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar