DAEŞ operasyonu dengeleri değiştirdi

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, BM zirvesi nedeniyle bulunduğu ABD'den döndü. 15 Temmuz darbe girişimi ile Türkiye’nin Suriye’de DAEŞ’e karşı etkili mücadele başlattığı bir dönemde...


CUMHURBAŞKANI Erdoğan, BM zirvesi nedeniyle bulunduğu ABD'den döndü.

15 Temmuz darbe girişimi ile Türkiye’nin Suriye’de DAEŞ’e karşı etkili mücadele başlattığı bir dönemde gerçekleştiği için Cumhurbaşkanı’nın gezisi dikkat çekti. Rusya ile ilişkilerin düzelmesi ise Batı dünyasının dikkatli takip ettiği noktalardan biriydi. ABD gezisini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile değerlendirdik.

Suriye’de DAEŞ’e karşı yürütülen operasyon, 15 Temmuz darbe girişimi ve Gülen’in iadesi, Rusya ile ilişkiler gibi başlıkları tek tek ele aldık.“DAEŞ operasyonu dengeleri değiştirdi” diye söze başladı Mevlüt Çavuşoğlu. Bir süre öncesine kadar DAEŞ’e yardım eden ülke konumuna itilmeye çalışılıyorduk. Şimdi ise DAEŞ’le sahada başarılı bir mücadele veren ülke konumundayız. Fırat Kalkanı operasyonu ile DAEŞ’le mücadelede psikolojik üstünlük elde ettik.Dışişleri Bakanı’ndan sözlerini biraz daha açmasını istedim.

‘BAŞARILI OLMAZ’ DENİLİYORDU

1- DAEŞ’le mücadelede Türkiye, ‘Kuzeyden girilsin’ dediğinde ‘Başarılı olmaz’ deniliyordu. Kuzeyden girildi ve başarılı oldu. Bunu göstermiş olduk.

2- ‘Kara operasyonu olmadan DAEŞ’le mücadelede sonuç alınamaz. Sadece hava operasyonları ile sonuç almak mümkün değil’ diyorduk. Kara operasyonu ile alınan sonucu görünce, haklılığımızı kabul ettiler.

3- Türkiye’nin DAEŞ’e destek verdiği tezi çöktü.

4- DAEŞ’le ancak YPG mücadele eder algısı bitti. Ayrıca YPG bazı şeylerin gerçekleşemeyeceğini anladı.

5- Suriye’deki başarının etkisi Irak’ta kendini gösterdi. Özgür Suriye Ordusu toparlandı. Suriye’deki başarılı gören muhalif gruplar DAEŞ’e karşı Musul operasyonunda yer almak için ÖSO’nun etrafında toplanmaya başladı.

Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesi Batı dünyasının en çok dikkatle izlediği konuların başında geliyor. Dışişleri Bakanı’na Rusya konusunu sordum. Çarpıcı açıklamalar yaptı:

“Uçak krizinden sonra Rusya ile ilişkilerimizi düzeltmemiz yönünde bize telkinde bulunanlar şimdi de ilişkilerimizin geliştirilmesinden dolayı rahatsız oluyorlar. Onlar yalnızlaşmış bir Türkiye istiyorlardı. 24 Kasım’dan sonra bize ‘Haklısınız ama fazla uzatmayın, Rusya ile ilişkilerinizi düzeltin’ diyorlardı. Biz de ‘Uçağı düşen Rusya. Biz sabırla hareket ediyoruz. İlişkilerin düzelmesini istiyoruz. Rusya’ya yaptırımlara da destek vermedik. Ancak Putin’in harekete geçmesini bekliyoruz’ diyorduk. Rusya ile ilişkilerimiz düzeldi. Önceden Rusya ile ilişkilerinizi düzeltin diyenler şimdi de Rusya ile ilişkileriniz nereye gidiyor diye soruyorlar.”

BM Zirvesi 15 Temmuz darbe girişimi ve FETÖ tehlikesini anlatma konusunda iyi bir zemin oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na, 15 Temmuz’a bakış açısında bir değişiklik olup olmadığını sordum.

‘ANLATIRKEN TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU’

“Birebir anlatılınca çok etkili oluyor. İzlanda Dışişleri Bakanı ‘Mevlüt, sen anlatırken tüylerim diken diken oldu. Biz darbeyi ilk kınayan ülkelerden biriydik. Ancak sen anlatınca çok etkilendim’ dedi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 6.518 Okunma Erdoğan seçimle ilgili teşhisi yaptı sıra tedavide 18 Nisan 2024 | 2.142 Okunma Erdoğan ne mesajlar verecek Değişim başarılacak mı 17 Nisan 2024 | 1.850 Okunma İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 833 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.484 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar