İstifalarını Erdoğan istemiş

DARBE girişiminin ardından öne çekilen Yüksek Askeri Şûra toplantısı bir sürprizle başladı. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. İhsan Uyar ile EDOK Komutanı Org. Kamil Başoğlu’nun istifası ve...

DARBE girişiminin ardından öne çekilen Yüksek Askeri Şûra toplantısı bir sürprizle başladı.

Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. İhsan Uyar ile EDOK Komutanı Org. Kamil Başoğlu’nun istifası ve TSK’dan atılan Akın Öztürk’ün yokluğu nedeniyle şûra 3 eksikle toplandı.

Toplantıya Genelkurmay başkanı dahil 11 asker, Başbakan ve Milli Savunma Bakanı olmak üzere iki sivil katıldı.

Basın iki komutanın yokluğunu YAŞ üyelerinin Anıtkabir’i ziyareti sırasında fark etti.

Oysa iki komutan bir önceki akşam istifa etmişti.İki komutanın istifa süreci şöyle gelişti:

Şûra toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında, Genelkurmay Başkanı ve Başbakan’ın katılımı ile 5.5 saat süren toplantı yapıldı.

Bu toplantıdan sonra gece yarısı Resmi Gazete’de yayınlanan OHAL kararnamesi ile TSK tarihinin en büyük temizliklerinden biri yaşandı.

Darbeye karışanlar TSK’dan tasfiye edildi.

Ama o akşam başka bir şey daha oldu.

Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar karargâha dönünce, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. İhsan Uyar ve EDOK Komutanı Org. Kamil Başoğlu’nu makamına çağırdı.

Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılan toplantıda alınan karar gereğince istifalarını vermelerini istedi.

Komutanların istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan istedi, iki komutan itirazsız istenileni yerine getirdi.

Peki neden bu iki komutanını istifası istendi?

ZAFİYETTEN

15 Temmuz darbe girişiminin, ‘sıklet merkezi’ olarak gösterilen Kara Havacılık Okulu, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Org. İhsan Uyar’a, Ankara’yı teslim almak üzere tankların çıktığı Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ise EDOK Komutanı Org. Kamil Başoğlu’na bağlıydı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.175 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 701 Okunma Bu kez anketten farklı sonuçlar çıktı 11 Nisan 2024 | 1.952 Okunma Özgür Özel İmamoğlu’nu rahatsız Yavaş’ı mutlu etti mi 10 Nisan 2024 | 722 Okunma İYİ Parti’de sürprizler var 09 Nisan 2024 | 589 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar