Merkel’den Cizre’deki 23 No’lu binaya

Almanya Başbakanı Merkel, bir süredir Türkiye ile çok düzenli bir ilişki içinde.Merkel'le Başbakan Davutoğlu 4 ayda beş görüşme yaptılar.Merkel'in yakınlaşması hem Suriyeli mülteciler sorununun...

Almanya Başbakanı Merkel, bir süredir Türkiye ile çok düzenli bir ilişki içinde.
Merkel'le Başbakan Davutoğlu 4 ayda beş görüşme yaptılar.
Merkel'in yakınlaşması hem Suriyeli mülteciler sorununun dünyanın gündemine taşınmasına hem de Türkiye-AB ilişkilerinin hızlanmasına neden oldu.
Halep'ten yeni göç dalgasının Türkiye sınırlarına dayandığı bir sırada Merkel, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile bir araya geldi.
Merkel, zamanlaması açısından Ankara'ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Merkel-Davutoğlu görüşmesi sürerken Ege'de batan bir botta 24 mülteci hayatını kaybetti. Merkel, Başbakan'la görüşmesini bitirip Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeye geçti. O sırada ölü sayısı 27'ye yükseldi. Artık saatlere sıkışmış bir mülteci dramıyla karşı karşıyayız. İnsanlık ancak bu tür trajedilerle yüz yılda bir karşılaşır.
Kısa süreli bir ziyarette çok önemli sonuçlara ulaşıldı.
Bu açıdan bakıldığında Ankara'dan bir Merkel geçti demek mümkün.
Merkel sonuç odaklı görüşmeler yaptı.
Çünkü Merkel sadece Almanya'nın Başbakanı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği'nin lideri.
Davutoğlu-Merkel görüşmesinden sonra açıklanan 10 maddelik eylem planı bu açıdan önemli.
Mültecilerle ilgili konu insani bir sorun olmaktan çıkıp, uluslararası güvenlik konusu haline dönüşeli çok oldu. Bu açıdan Almanya ile Türkiye'nin, mülteciler konusunda NATO'yu devreye sokma girişimleri yerinde bir adım.
“Lübnan ve Ürdün nüfuslarının üçte biri oranında Türkiye ise 2.5 milyon Suriyeliyi barındırırken, 500 milyonluk Avrupa 1 milyon Suriyeli mülteci kabul edemez mi?” sözleri Merkel'e ait.
Lübnan 1 milyonu aşkın, Ürdün 658 bin mülteciyi barındırırken, İspanya en fazla 130 mülteci kabul edebileceğini ilan etti.
Danimarka ise mültecilerin mücevherlerine el koymayı sağlayan bir yasa çıkardı. Mültecilerin altın dişleri olsa, belli ki Danimarka sınırından girerken onları da sökecekler.
Merkel, Batı'da mülteciler konusunda en duyarlı lider olarak ön plana çıktı. Bunu Merkel'in insani duyguları ile izah etmek yerine Merkel'in uzak görüşlü liderliği olarak değerlendirmek gerekiyor.
Burada Merkel'in vicdanı değil, vizyonu söz konusu.
Merkel, Sultanahmet saldırısında 11 vatandaşını kaybeden bir ülkenin başbakanı olarak Suriye'deki ateşin sadece Türkiye'yi yakmayacağını gördü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İsrail ne yapacak... Savaş riski ortadan kalktı mı 16 Nisan 2024 | 13 Okunma Erdoğan AK Parti’de beklenen değişimi gerçekleştirecek mi 15 Nisan 2024 | 3.226 Okunma Yeni siyasi denge ve Erdoğan-Özgür Özel ilişkisi 12 Nisan 2024 | 701 Okunma Bu kez anketten farklı sonuçlar çıktı 11 Nisan 2024 | 1.952 Okunma Özgür Özel İmamoğlu’nu rahatsız Yavaş’ı mutlu etti mi 10 Nisan 2024 | 722 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar