Şura’da ne olacak?

Yüksek Askeri Şura çalışmalarını yarın tamamlayacak.Şura'da TSK'nın komuta kademesi değişecek. Önceden olsa Şura en az 1 ay önceden başlayarak tartışma konusu olurdu. Dikkat ediyor musunuz bir süredir...

Yüksek Askeri Şura çalışmalarını yarın tamamlayacak.
Şura'da TSK'nın komuta kademesi değişecek. Önceden olsa Şura en az 1 ay önceden başlayarak tartışma konusu olurdu. Dikkat ediyor musunuz bir süredir Şura sancısı yaşanmıyor.

4 yıl önce YAŞ toplantısından 48 saat önce Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit istifa etmişlerdi. Necdet Özel o zaman Jandarma Genel Komutanıydı. Beş buçuk saat içerisinde Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları atandı. Ama Türkiye açısından tam bir kırılma anıydı.

Komutanlar, “Şak” diye istifa etti, siyasi irade, “Tak” diye atama yaptı.
Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül'ün liderlikleri sonucunda Cumhuriyet tarihinde ender görülen bir kriz, tereyağından kıl çekilir gibi aşıldı.

Askeri vesayetin gerilediği anlardan biriydi.
Bu Şura'da Genelkurmay Başkanlığı'ndan emekli olacak Necdet Özel Paşa'nın geleceği açısından da 4 yıl önce bir dönüm noktası yaşandı. Özel paşa Jandarma Genel Komutanıydı. Işık Koşaner ve diğer Kuvvet Komutanları, Özel Paşa'dan ayrı hareket ediyorlardı. Zaten istifaları ile bu durum ortaya çıktı.

Koşaner'in etkili olduğu Şura'da Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na gelip gelmeyeceğini kestirmek güçtü. Koşaner Paşa cephesinden olumlu sinyaller gelmiyordu. Necdet Özel'in Kara Kuvvetleri Komutanı olmasını engellemek isteyebilirlerdi. Özel Paşa'nın kulağına da benzer söylentiler ulaşmış olmalıydı. Başarılı olurlar mıydı emin değilim. Çünkü siyasi iradenin kararlılığı tamdı. Ama Paşaların istifası ile her şey tersine döndü.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan ile Özel ne konuştular 25 Nisan 2024 | 2.276 Okunma Erdoğan’ın ABD gezisi iptal edildi mi 24 Nisan 2024 | 4.152 Okunma Irak’la tarihi dönüm noktası 23 Nisan 2024 | 489 Okunma Erdoğan’ın Irak ziyaretinin kodları 22 Nisan 2024 | 2.192 Okunma Erdoğan: ‘Bayrak değişimi yaşanacak’ 19 Nisan 2024 | 7.822 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar