Sınav kolaydı belirleyici olan Karne olacak!

TEOG’da ikinci tur, dün başladı, bugün sona eriyor. Ardından bir de mazeret sınavları var. O da bitince, sınav dosyası, tümüyle kapanmış olacak. Ve asıl yarış, işte ondan sonra başlayacak....

TEOG’da ikinci tur, dün başladı, bugün sona eriyor. Ardından bir de mazeret sınavları var.

O da bitince, sınav dosyası, tümüyle kapanmış olacak. Ve asıl yarış, işte ondan sonra başlayacak. Çünkü aylarca süren kayıt maratonu, her zaman, sınavlardan çok daha zor ve yorucu olmuştur.


Bir puanda on binlerce kişinin yer değiştirdiği bir yarışta, her iki sınavdaki soruların tümünü yapsanız bile, eğer okul derslerinden birinden dahi bir puan eksik aldıysanız yandınız.

TEOG sınavları kadar, okul puanın önemi de çok yüksek. Özellikle de fen ve Anadolu liselerine girişte!

Dünkü sorular, beklenenden çok kolaydı. Bu yüzden en üst puan dilimlerinde büyük yığılmalar olacak.

Bu nedenle, karne notlarını sıkı takibe almanızda sonsuz yarar var. Çünkü en iyi okullara girişte, belirleyici olan, sınavlar değil, karne olacak.

Karne notlarınız yüksek olması için gerekiyorsa, ek sınav, ek sözlü isteyerek, olabildiğince yükseltmeniz, tabi ki hakkaniyet kuralları çerçevesinde, çok iyi olur… Yoksa sınavda kazanıp, masa başında kaybedebilirsiniz.

MEB de, umarız bu yıl, hormonlu notlar konusunda, daha titiz olur!

Kolay sınav iyi mi?

Soruları kolaylaştırmak, moral açısından iyi ama kayıtlar sırasında, sorun yaratıyor. Aynı puanda yığılmalar oluyor. Bu yüzden, TEOG, YGS, LYS tarzı sıralama sınavlarında, zorluk derecesi yüksek üç, beş soru mutlaka olmalı ki, bilen, bilmeyen ayırt edilsin.

TEOG’da önceki yıllarda, soruların tümünü yapan, yüzlerce, hatta binlerce aday çıktı. Ölçme değerlendirme tekniği açısından baktığınızda, bu istenilen bir durum değil.

Çünkü kim, bir adım daha önde, tespit edemiyorsunuz.

Geçen yıl bazı gözde okullar, soruların tümünü yapan şampiyon öğrencilere bile burs vermedi.

Çünkü gelenlerin hemen hepsi full çekmişti!..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Değişim şart ama nasıl bir değişim? 17 Nisan 2024 | 202 Okunma Mesleksizlik!.. 14 Nisan 2024 | 153 Okunma Eğitimin geneli ve yabancı öğrenciler 12 Nisan 2024 | 116 Okunma Bayram keyfini yaşayamayanlar 10 Nisan 2024 | 58 Okunma Şimdi değilse ne zaman? 07 Nisan 2024 | 156 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar