‘Açık uçlu soru’da dağ fare doğurdu

YÖK ve ÖSYM başkan- larından peş peşe açıklamalar geliyor. Üniversiteye girişte yeni bir dönem başlıyor.Sınavlarda artık, kimilerine göre açık uçlu kimilerine göre de kısa cevaplı...

YÖK ve ÖSYM başkan- larından peş peşe açıklamalar geliyor.
Üniversiteye girişte yeni bir dönem başlıyor.
Sınavlarda artık, kimilerine göre açık uçlu kimilerine göre de kısa cevaplı sorular dönemi başlıyor. Peki, bu ne anlama geliyor?


Daha da önemlisi, yeni sistem, adil, güvenilir, anlaşılır, seçici ve ölçme değerlendirme tekniği açısından objektif olacak mı?..
YÖK’ün ilk açıklamalarında “açık uçlu soru” kavramı yer alıyordu ama son açıklamalarında “kısa cevaplı soru” denilmeye başlandı. Yani kompozisyon anlamında cevaplar değil, daha kısa cevaplar, tarih, isimler, formüller istenecek.
Ya da cümle içerisinde boşluklar bırakıp, …. yerleri siz tamamlayın denilecek. O kadarla da yetinmeyip, o tek kelimelik cevabın, dijital kutucuklara kodlanması istenecek. Asıl önemli ayrıntı ise, kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde, doğru cevap sayısından, yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak. Yani dört yanlış bir doğruyu götürmeyecek.
YÖK Başkanı Saraç, açık uçlu sorulara yumuşak bir geçiş yaptık derken, ÖSYM Başkanı Demir de kısa cevaplı soruların da, aslında açık uçlu soru olduğunu söylüyor.
Anlayacağınız tam anlamıyla dağ fare doğurdu. Yenilik bunun neresinde? Anlayan varsa, ne olur bize de anlatsın.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Güsel Abla’sız TEV, eğitimde devamlılık 27 Mart 2024 | 64 Okunma Milli Eğitim Şûrası? 24 Mart 2024 | 175 Okunma Eğitime sahip çıkan yok mu? 22 Mart 2024 | 442 Okunma YÖK bindiği dalı kesiyor 20 Mart 2024 | 830 Okunma Devlet kapısı yine revaçta! 17 Mart 2024 | 106 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar