Mühendislerden Diyanet’e çağrı: Kıble tespitini biz de yaparız

Türkiye’de enteresan işler oluyor. Akıl sır erdirene aşkolsun. Deprem fay hattının üzerine, tarım arazilerinin ortasına yapılan üniversiteler görmüştük ama kıblesini şaşıran camiler...

Türkiye’de enteresan işler oluyor.

Akıl sır erdirene aşkolsun.

Deprem fay hattının üzerine, tarım arazilerinin ortasına yapılan üniversiteler görmüştük ama kıblesini şaşıran camiler olduğu, kırk yıl düşünsek aklımıza gelmezdi.

Konu günlerdir tartışılıyor.

2016 bütçesinden, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bu amaçla ciddi bir kaynak ayırıldı.

O kadarla da yetinilmedi, kıble tespit uzmanı yetiştirilmek üzere yurtdışına personel gönderilmesi kararlaştırıldı...

Peki, onca üniversitemiz, onca mühendisimiz var, onlar bu işi bilmiyor mu, daha da önemlisi, cami yapılırken kıble tespiti yapılmıyor mu, soruları havada uçuşmaya başlayınca Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’ndan açıklama gecikmedi.

İşte Oda Genel Başkanı Ertuğrul Candaş’ın Diyanet’e çağrısı:

Sorun nerede?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 yılı bütçesi kabul edildi. Basından edindiğimiz bilgilere göre, tasarı bütçede “Kıble tespit harcamaları kalemine” ödenek eklenmiş. Buna göre, Türkiye genelindeki yaklaşık 86 bin caminin kıble tespitleri yeniden yapılacak. “Kıble Tespit Uzmanı” yetiştirilmek üzere yurtdışına da personel gönderilecek.

Harita ve Kadastro (Geomatik) Mühendisliği, en genel anlamıyla, konuma bağlı her türlü ölçüm, hesaplama, yöneltme, uygulama, analiz ve görselleştirme çalışmalarıyla ilgilenen bir mühendislik dalıdır.

Harita ve Kadastro Mühendisleri tarafından, mevzuatta zorunluluk olmadığı için, sadece talebe bağlı olarak, birçok caminin gerçek kıble yön tayini hassas bir şekilde yapılmıştır. Mesleğimizin jeodezi alanına giren bu konu, standart bir “2. Temel Ödev” problemi olup, azimut açısı tayinidir.

Bir yerleşim yerine yapılacak caminin ya da mescidin gerçek kıble yönünün tayini için, cami yapılacak yerleşim yerinin coğrafi koordinatlarına ve Kâbe’nin coğrafi koordinatlarına gereksinim vardır. Bu veriler farklı teknikler (GPS, Yersel Jeodezik vs.) ile elde edildikten sonra kıble yön tayini yapılabilmektedir.

Kıble yön tayini hassas yapılamadığı düşünülen camiler, maalesef bu mühendislik hizmetini alamamıştır.

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası olarak biz daima yapıcı davranmaktayız. İdarelerin bilime ve tekniğe uygun olmayan çalışmalarını sırf eleştirmek için izlemeyiz. İdarelerin çalışmalarına uzmanlık alanlarımıza göre birikimlerimizi katarak, gerektiğinde ortak çalışmalarla katkıda bulunup en doğru projelerin gerçekleştirilmesini sağlamaya çalışırız.

İşte bu nedenle, Diyanet İşleri Başkanlığı’na çağrımız var. Kıble tespit uzmanı yetiştirmek için yurtdışına personel göndermenize gerek yoktur. Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası bu eğitimi vermeye hazırdır. Kamuoyuna ve ilgililere saygıyla duyurulur...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Güsel Abla’sız TEV, eğitimde devamlılık 27 Mart 2024 | 64 Okunma Milli Eğitim Şûrası? 24 Mart 2024 | 175 Okunma Eğitime sahip çıkan yok mu? 22 Mart 2024 | 442 Okunma YÖK bindiği dalı kesiyor 20 Mart 2024 | 830 Okunma Devlet kapısı yine revaçta! 17 Mart 2024 | 106 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar