Okul ararken, önce yaşını sonra müdürünü sorun?..

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Hatta bazıları açıldı ama hâlâ yüz binlerce veli okul arayışı içinde.Milli Eğitim’in şu anki halini anlatmak için Arap...

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı.
Hatta bazıları açıldı ama hâlâ yüz binlerce veli okul arayışı içinde.
Milli Eğitim’in şu anki halini anlatmak için Arap saçına döndü benzetmesi bile hafif kalır. Veli, çocuğunu gönderecek okul bulamıyor.
Bulanlar da zoraki yerleştirildiği okuldan kaçmak için yer arıyor. Eskiden her mahallede iyi okullar vardı. Ama artık pek yok. Dershaneden dönüşme çakma okullar ise eğitimde yeni bir maceranın başlangıcı oldu!
Eğitim sistemimizi dershanelerden kurtaracağız derken, mevcut okulları da dershaneye dönüştürdük.
Eğitim ve öğretim amaçlı okul anlayışı çöpe atıldı, yarış atı yetiştiren sınav odaklı okullar getirildi. Oysa ortada ne sınavla girilen o seçkin Anadolu liseleri kaldı ne de üniversiteye girmek eskisi kadar zor.
Anadolu liselerinin yüzde 99’u sıradan liseler haline dönüştü. Artık, ne öğretmenleri seçme öğretmen, ne yabancı dille eğitim yapılıyor, ne de mezunları eskisi kadar başarılı.
Üniversitelerde bu yıl boş kalan kontenjan ise 100 bine yakın! İşte bu yüzden, sınav odaklı eğitim yerine insan odaklı eğitimin zamanı geldi de geçiyor.
Devlet ve aileler, bir yandan çocuklarımızı yarış atı olmaktan, sınavlardan, dershanelerden kurtaracağız diyor, bir yandan da onları sınav bataklığının içerisine çekiyor. Önce bu yanlıştan kurtulmalıyız.
Günümüz dünyasında, nereden mezun olduğunuzdan çok, kişisel donanımınıza bakılıyor. Hangi sınavda kaçıncı olduğunuza değil, neleri bildiğiniz, neleri yapabildiğiniz, neleri nasıl çözebildiğiniz, çok daha önemli hale geldi. İşte bu yüzden, ne olur çocuklarınızı, yarış atı yetiştiren kurumlardan uzak tutun. Daha önce de defalarca yazdım. Çocuklarımıza en büyük kötülüğü, iyilik olsun diye, önce devlet, sonra da biz ebeveynler yapıyoruz…
Önce onları mutsuz edip, sonra da karşılarında kahroluyoruz… En iyi okul diye bir şey yok! Birisi için iyi olan sizin için kötü olabilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eğitim = Statüko 29 Mart 2024 | 107 Okunma Güsel Abla’sız TEV, eğitimde devamlılık 27 Mart 2024 | 65 Okunma Milli Eğitim Şûrası? 24 Mart 2024 | 175 Okunma Eğitime sahip çıkan yok mu? 22 Mart 2024 | 442 Okunma YÖK bindiği dalı kesiyor 20 Mart 2024 | 832 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar